Etno kuća
 

 

ETNO KUĆA KOD KIRIŠA

Etno kuća kod  Kiriša se nalazi na severu Bačke u  mestu Male  Pijace, svega 10 minuta vožnje  od Horgoša,  isto toliko i od Palića. Selo ima oko 2000 stanovnika, uglavnom madjarske nacionalnosti.

Nekada gazdačka Etno kuća je od naboja, adaptirana 1929 godine, a pokućstvo je preko 100 godina staro. U čistoj sobi je smešten devojački miraz, nameštaj iz 1900 godina, pored toga trpezarija sa nameštajem iz 1930 godina, a jedna prostorija je uredjena u duhu perioda izmedju 1945-1990 godina.

Ima veliko dvorište sa bunarom, neposredno pored toga fudbalsko igralište i vašarište. Naši veliki vašari su poznati po celoj Vojvodini.

Pored kuće, u potoku Kiriš moguće je pecanje, i dugačka šetnja do velikog ribnjaka. Moguća je i  vožnja kočijama.

Ovde se pije rakija od dunje i kajsije nezaboravnog ukusa, jer je to voće  sa našeg peska. Jela i pića su domaća, po ukusu čuvene madjarske kuhinje. Paprikaš se kuva sa krompirom, a govedji i ovčiji perkelt se kuva na starinski način u kazanu na tihoj vatri. Uz to se služi testenina sa sirom i kupus salata. Kao poslastica  služe se  krofne, štrudle, kiflice, ili drugi vojvodjanski specijaliteti.
Jelo može da se naruči i po izboru.

Ako putujete prema zapadu, ili ako se vraćate  preko Horgoša, ako ste ceo dan šetali na Paliću, navratite na ručak ili večeru kod nas, da se malo vratite u prošlost, u tišinu, da živite malo pod utiskom prohujalog života.

Primamo i dečje grupe školskog i predškolskog uzrasta. Oni pored sportskih aktivnosti mogu pogledati razne ratarske mašine, da vide kako je izgledalo stočarstvo pre 100 godina, kao i u modernoj današnjici.

Kuća je otvorena samo za najavljene grupne posete od 20 do 50 osoba.

Nalazimo se između Palića i Horgoša pored starog E 5 puta.

 

Etno kuća kod Kiriša

24416 Male Pijace, Oslobodjenja 3.

Tel.: +381 63 8488 930

E-mail: combinosr@ gmail.com